května 10, 2018

Šampionát Shell - Automotosprint ČR 2018 – 5.května, letiště Hoškovice, Mnichovo Hradiště

První závod letošního ročníku se odehrál na starém, známém, ale hlavně vyzkoušeném místě. Letiště Hoškovice patří už dlouhou dobu k místům, kde se setkávají příznivci drag race závodů na ¼ míle.

Letošní první závod byl tedy částečně setkáním přátel po závodní pauze, částečně seznamovacím závodem pro nové závodníky a částečně také testovacím závodem a zatěžkávací zkouškou jak závodníků, tak měřící techniky včetně pořadatelů. Není asi nic neobvyklého na tom, že v čase zimním závodník nespí, ale ladí, šteluje a vylepšuje. Anebo rovnou nakupuje stroje nové.

Pověstný Nissan GTR Jirky Frankyho, o kterém se v loňském roce často mluvilo v souvislosti s výsledky a také úctyhodným výkonem 1000 koní, se dočkal rozšíření stáda na 1300 koní. Tím se stal nejrychlejším autem v ČR (jeho nejlepší čas během závodů byl 9,441 sec). Přesto se vítězem „Superfinále“ i ve své třídě nestal. Zatím se seznamuje s tímto výkonem a věřme, že jeho dny přijdou.

Patricie Baroňová během prvního závodu ladila nové elektronické řazení na své Suzuki Hayabusa a jen tak mezi řečí prozradila, že se její závodní stroj dočká během sezony ještě dalších vylepšení. Ty neprozradíme, prozatím, ale doporučujeme sledovat, jak se jí bude dařit během dalších závodů.

Jedním z nováčků v seriálu je Roman Beránek, který dorazil a pokřtil svůj dragster Yamaha. I tady se dá očekávat velká podívaná i v následujících závodech.

Ze stálic závodní dráhy určitě stojí za připomenutí Dominik Tichý se svým upraveným speciálem Peugeot 205, Tomáš Drexler se Škodou Favorit, Vlastik Hercok s Nisanem GTR a mnoho dalších. Petr Beneš s nádherným stojem K-1 Attack předváděl neuvěřitelné výkony. Poděkování patří i polským závodníkům, kteří přijeli s devíti auty a jednou motorkou. Odvezli si celkem slušných 6 pohárů.

Vítězem „Superfinále“ se stal David Černý – Nisan GTR. Nejvyšší rychlost v cíli „street“ Jiří Franky – Nisan GTR 245km/hod, „profi“ Pawel Grelich VW Golf2 227km/hod a motocykly Jaroslav Špaček Suzuky GSX-R 1000 246km/hod.

A pokračovat by se dalo donekonečna.

Všemu navíc pomohlo i parádní počasí. Přesně takové, na jaké jsme loni nebyli příliš zvyklí. Přejme si, aby letos počasí vycházelo tak, jako na prvním závodu v Hoškovicích.

Další setkání se chystá na sobotu 26. května na letišti Kámen u Pacova. Jako vždy, skvělá podívaná, dobrá parta a široká paleta aut i motocyklů. Určitě dorazte i Vy. Závodit, nebo se jen podívat.

Budete vítáni.

Moderátor akce

Standa Rubáš

View All News

`