října 06, 2017

30.9. 2017 - Hoškovice

Poslední závod letošní sezóny máme za sebou, je čas na nějaké to malé shrnutí. Poslední sobota v září překvapila. V mnoha ohledech. Tím prvním bylo počasí, na jaké jsme dosud nebyli zvyklí. A byla to příjemná změna, když se vše obešlo bez inverze, zimních bund a deštníků.

Jako vždy, ani tentokrát nepřišli diváci o velmi zajímavou podívanou, parádní výkony jezdců a sem tam padl i nějaký ten rekord. Dokonce hned několikrát se podařilo překonat dráhu s časem pod nepsaných 9,6 sec.

Tím nejrychlejším z motorkářů byl Rudi Berghamer na Suzuki Hayabusa. I úplný laik musel na první pohled, a také poslech, jasně poznat, že to na čem Rudi vyráží, nebude úplně seriový stroj bez úprav. Rudi se s časem 8,68 a rychlostí v cíli 276,6 km/h stal po právu vůbec nejrychlejším závodníkem. Rudi má rád pořádek a svůj osobní rekord na čtvrt míle si vždy poctivě zapisuje na svůj závodní stroj. Takže zapsáno černé na chromu, v Hoškovicích si zlepšil osobní skóre od více než půl sekundy.

Velmi tvrdou konkurencí mu byla Patricie Baroňová. Ta už několikrát dokázala, že zajet 400 metrů pod 9,6 sekundy lze. Tentokrát to potvrdila hned několikrát. Její nejrychlejší jízda v rychlosti 245,5 Km/h trvala 9,43 sekundy. Parádní výkon. A za zmínku rozhodně stojí také Krzysztof Dziura s Hondou DBR 1000. Čas 9,46, rychlost 248,2 km/h.

V závodech aut bylo také na co koukat. Ten, kdo jezdí na závody Automotosprint pravidelně, už dobře ví, od koho lze očekávat rekordy na trati. Tak jako v minulých závodech, i tentokrát dorazil Jirka Pergl se svým Nissanem GTR a postaral se o rekord závodu mezi auty. Čtvrt míli zvládnul za 9,67 sec a cíl projel v rychlosti 234,76 km/h. Jirkovo GTR vždy přitahuje pozornost diváků. Člověk nepotká jen tak každý den takové auto. A už vůbec ne s takovým výkonem. Pro fanoušky čísel, toto „gétéerko“ má pod kapotou motor o objemu 3,8 litru a výkon 723KW, tedy bezmála 1000 koní). Stejně tak ale ne každý den může člověk potkat někde motokáru. Rainer Hausler se svou Suzuki Go Kart opět bodoval a to i přes nějaké ty technické problémy, které hlásil před jízdami superfinále. Jeho nejrychlejší čas byl tentokrát jen těsně nad hranicí 10 sec. Cílová rychlost pak činila 196 km/h. Mezi rekordmany posledního závodu patří také Marcin Plodowski se svým Audi S4 o objemu 4,2 litru. Dráhu zvládnul projet za 10,82 sec a jeho cílová rychlost přitom byla 213,8 km/h.

Zvláštní odstavec si jistě zaslouží vozy značky Tesla. Ať už to je Tesla P100D Ondřeje Havlíka registrovaná do závodu, nebo ty, které se tentokrát na dráze objevily v rámci volných jízd pro veřejnost. Ať už máte na elektroauta jakýkoli názor, ať už s nimi souhlasíte, nebo ne, Tesla je budoucnost. A rozhodně je to auto, které se ani v rychlostních závodech neztratí. Stejně jako auta se spalovacím motorem i elektro má své plusy a mínusy. Vyžaduje nejen vhodné „poštelování“ před závodem, ale také závodní strategii. Jednou z věcí, kterou je třeba hlídat je čas samotné jízdy. Aby byl výkon Tesly maximální, je krom jiného nutné například včas zahájit předehřívání baterie na správnou teplotu. A to je jen jeden z mnoha úkonů. Rozhodně nejde jen o to, odpojit auto od sítě a vyrazit. Bude zajímavé sledovat, jak si Tesly povedou v dalších závodech. Ondrovy výkony jasně ukazují, že můžou hodně zamíchat pořadím. Ondrova P100 zvládla tentokrát projet celou závodní dráhu za 11,053 sec, rychlostí 194,40 km/h.

Závěr celého závodního dne byl, jak je dobrým zvykem, ve znamení předání pohárů a to jak za aktuální závod, tak také za celý Šampionát 2017. Kompletní výsledky za celou uplynulou sezónu najdete ZDE.

Nezbývá než poděkovat všem závodníkům i divákům za přízeň v roce 2017. Závodníci mají před sebou hodně hodin v garážích a dílnách, tým Automotosprint ČR zase musí hodně přemýšlet, plánovat a telefonovat.

(A taky opravit to, co zbylo z cílového zařízení po úplně poslední exhibiční jízdě ... )

V roce 2018 se určitě opět potkáme. Budeme rádi, když budete u toho, ať už jako závodníci, nebo jako tolik potřebná divácká podpora. Určitě přiveďte známé a přátele a během zimy dejte o Automotosprintu vědět co největšímu počtu lidí.

Standa Rubáš, moderátor Automotosprint ČR
 

View All News

`